Sernik z łezką

Wpis

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Marchewkowiec

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. oleju z pestek winogron
  • 2 szkl. drobno utartej odsączonej marchewki
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • orzechy drobno posiekane garść
  • żurawina garść
  • rodzynki garsć
  • migdały w płatkach garść
  • śmietana kremówka 200ml
  • serek philadelfia naturalny 100g
  • płatki migdalowe 50g

Sposób przyrządzenia

Jajka dobrze utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Stopniowo dodawać mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy, żurawine, migdały i rodzynki.

Wylac do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp.

160 st.

Przrz 25 minut, potem zwiekszyc do 180 st i piec 40 min do suchego patyczka.

Wystudzić.

Wyjac z foremki, z papieru, delikatnie przekroic na poł.

Ubic smietanke kremówke i wymieszac z serkiem.

Taką masą posmarowac dolny płat ciasta, przykryć górnym płatem i posmarowac reszta masy.

Uprazyc na suchej patelni płatki migdałowe.

Wystudzic.

Posypac góre ciasta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
qqlka1455
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 sierpnia 2012 11:07

Polecane wpisy